Sidebar

12
ma, apr

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken
071 Leiden Maatschappij/Opleiding/Educatie - Kwalitatief onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat jonge kinderen rustig worden van het bekijken van de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek (DVH).

Een groep onderzoekers van het Instituut Pedagogische Wetenschappen kwam tot enkele verrassende conclusies in het onderzoek naar het gebruik van het nog jonge voorleesinitiatief van Anouk Overman. Liefst 1 op de 3 ouders koopt of leent na het bekijken van een voorleesfilmpje het betreffende kinderboek. DVH is de afgelopen twee weken overspoeld door nieuwe gebruikers. Bijna 50.000 nieuwe gezinnen maken gebruik van het tijdelijk gratis aanbod.

Het onafhankelijke onderzoek van de Universiteit Leiden bracht het kijkgedrag van de jonge kijkers en de ervaring van ouders/verzorgers in kaart. Ruim 90% van de kinderen vindt het leuk om naar De Voorleeshoek (DVH) te kijken. Ze kijken gemiddeld 1 à 2 dagen per week, 5 - 20 minuten per keer en meestal aan het eind van de middag of begin van de avond. Dit gebeurt meestal tijdens het koken, vlak voor het slapen gaan, als de kinderen geen zin hebben om te spelen of onderweg.

Ouders blijken tevreden over de geboden inhoud.
Ouders vinden dat DVH bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kind, merken dat hun kind rustiger wordt, zijn enthousiast over het gebruik van klassieke muziek bij de illustraties en waarderen DVH als een meer educatief, veilig en reclamevrij alternatief t.o.v. ander online kinderaanbod. Het rapport met veel wetenswaardige feiten is op te vragen bij DVH.

Directeur en initiatiefnemer Anouk Overman is tevreden over het gebruikersonderzoek van De Voorleeshoek: “Deze resultaten laten zien dat De Voorleeshoek goed wordt ontvangen door ouders. Dit zien we nu ook terug tijdens deze coronacrisis waar inmiddels al bijna 50.000 aanmeldingen binnen zijn gekomen. We ontvangen ontzettend veel mails van ouders die zo blij zijn met de website, omdat de kinderen hierdoor alsnog veel worden voorgelezen. Super ook om te zien dat 1 op de 3 gezinnen boeken koopt of leent die ze kennen van De Voorleeshoek. Dit laat zien dat de voorleesfilmpjes ouders stimuleren om zelf ook nog meer voor te lezen thuis’’.

Over de Voorleeshoek
De Voorleeshoek is een online platform voor kinderen van 0-10 jaar. In De Voorleeshoek staan ruim zeshonderd voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. De voorleesverhalen zijn allemaal opgedeeld in thema’s, zo kunnen kinderen kijken naar verhalen over de lente, ziek zijn of bekijken ze de informatieve verhalen uit de Willewete-serie van Clavis. Iedere week komen er drie nieuwe voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van het verhaal met de prenten en muziek. De Voorleeshoek heeft als missie om het (voor)leespleziervoor alle kinderen van 0- 10 jaar te vergroten en verbreden door iedereen te laten genieten van voorleesverhalen. Voor €3,99,- per maand of €39,99 per jaar ontvangt men toegang tot het online platform en daarmee tot alle voorleesfilmpjes. Schoolabonnementen worden aangeboden vanaf €200,- per jaar. De Voorleeshoek werkt samen met uitgeverijen uit Nederland en België. Bij een doorlopend abonnement ontvangt men de eerste maand gratis. ̈

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.